11-10-11

piet van zon (nl) lectoniek

 

 

 

 

PIET VAN ZON
In 1944 geboren te Oss. Hij legt zich sinds 1981 toe  onstrueren van kleurcomposities op het platte vlak. Combinatie van horizontale met verticale vlakken, al of niet diagonaal geplaatst zijn daarin bepalend voor het evenwicht. Voor de opbouw van zijn schilderijen met de ruitvormige composities maakte Van Zon gebreuik van het systeem van de getallenreeks van de middeleeuwse mathematicus Fibonacci. Het is een oplopende getallenreeks waarin ieder volgend getal de som is van de twee voorafgaande cijfers. Hij heeft dit ook toegepast in zijn prachtige “Hommage aan Mondriaan”
die we hier links afgebeeld zien.

12:14 Gepost door joz.le bruyn,zonnehart@skynet.be in kunstenaars, schilderijen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: piet van zon, oss nederland |  Facebook |

09-10-11

tntoonstelling schilde 0kt2011

Kunstenaars wonen modern

 

 

 

P1000616.JPG

 

P1000624.JPG

 

P1000627.JPG

 

 

P1000630.JPG

 

P1000650.JPG

 

P1000651.JPG

 

 

 

 

kunstenaarswoningen uit het interbellumIn de artistiek woelige periode van het interbellum, met zijn vele kunstkringen en -tijdschriften, is de keuze van kunstenaars voor een eigentijds vormgegeven woonst met studio opvallend. Onder de titel ‘Kunstenaarswoningen uit het interbellum’ belicht het Museum Albert Van Dyck in Schilde van 8 oktober tot 11 december 2011 een twintigtal modernistische bouwprojecten uit deze periode, hun ontwerpers en hun opdrachtopgevers. De tentoonstelling illustreert dat de eigen artistieke praktijk van deze laatsten niet altijd hun moderne architecturale smaak volgde.

Van Le Corbusier en René Guiette tot Huib Hoste en Albert Van Dyck
Terwijl sommige van de betrokken kunstenaars het voortouw nemen in de artistieke vernieuwing of lid zijn van een van de vele kunstkringen, kijken anderen toe van aan de zijlijn of houden zich geheel afzijdig. Toch laten ze stuk voor stuk een modernistische woning in of rond Antwerpen optrekkené modernisme en regionalisme komen daarbij naast elkaar voor.

De enige nog bestaande realisatie van Le Corbusier in België, de woning met atelier voor schilder René Guiette, maakt uiteraard deel uit van de selectie. Ook het appartement van Jozef Peeters, een uitzonderlijk ensemble, kan niet ontbreken: binnen de architectuur van Van Averbeke construeert de constructivist zijn eigen woon- en werkruimte als een globaal kunstwerk.

Minder voor de hand liggend is de woning die de animistische kunstschilder Albert Van Dyck in 1930 te Schilde laat bouwen door architect Huib Hoste, een kleinschalig voorbeeld van het modernisme uit de jaren ‘30. Al even opvallend is de uitgesproken modernistische woning met atelier die Eduard Van Steenbergen, prominent vertegenwoordigd op de tentoonstelling, rond dezelfde tijd ontwerpt voor Gerard Baksteen.

Opbouw
Naast de uitvoerig gedocumenteerde architectuur krijgen ook de opdrachtgevers een plek met beelden, schilderijen, grafiek, publicaties en muziekpartituren. Bij de tentoonstelling hoort ook een catalogus waarin tijdsgeest, architectuur, architecten en opdrachtgevers samen aan bod komen.

Architecten
Le Corbusier, Jos De Langhe, Huib Hoste, Jos Ritzen, Julien Schillemans, Paul Smekens, Léon Stynen, Florent Vaes, Emiel Van Averbeke, Eduard Van Steenbergen
Opdrachtgevers
Gerard Baksteen, Richard Baseleer, Eugene De Bock, Emmanuel Durlet, Rene Guiette, Floris Jespers, Edward Léonard, Emile Gilbert Panzer, Jozef Peeters, Albert Poels, Geert Pynenburg, Gerard Schmook, Angele Simonart, Victor Pierre Thonet, Albert Van Dyck, Elza Van Hagendooren, Lode Vleeshouwers, Eugeen Yoors

Praktisch
Tentoonstelling
van 8 oktober tot 11 december 2011
Museum Albert Van Dyck, Brasschaatsebaan 30, Schilde

Openingsuren
van dinsdag t.e.m. vrijdag: van 10 tot 17 uur
zaterdag, zondag: van 13 tot 17 uur
Bezoek na de openingsuren: op afspraak

greetvan autgaeren in 7 art gallery zandhoven

 

P1000653.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1000654.JPG

 

P1000655.JPG

 

 

P1000656.JPG

 

 

 

Kamp

Greet Van Autgaerden behandelt in haar werk voornamelijk de relatie tussen mens en natuur, in die context tast ze de grenzen van privacy af met het project ‘Kamp’.
De tekeningen spelen zich af in een surrogaat wereldje, verwilderde plaatsen die tot stand komen aan de rand van woongebieden. Plekken waar de natuur de ordening die er voordien was heeft overgenomen. Vergeten plaatsen worden verborgen plaatsen , een stuk natuur wordt toegeëigend en er ontstaat een kamp. Het tekenen van kampen is experimenteren met de meest primitieve en elementaire vorm van bouwen , los van plaats of tijd en onlosmakelijk verbonden met een erg sterke betekenis en daarom zo herkenbaar.

16:46 Gepost door joz.le bruyn,zonnehart@skynet.be in kunstenaars, schilderijen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: greet van autgaarden |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende